• Kategorie
  • Szukaj
  • Ekologiczne środki żelujące bezglutenowe

Agar, pektyna i agaranta – naturalne bezglutenowe środki żelujące

Środki żelujące są niezbędnym składnikiem wielu potraw i deserów. Bez nich przygotowanie wytrawnej lub słodkiej galarety, ciast z kremami czy wielu domowych przetworów byłoby niemożliwe. Jeszcze do niedawna najpopularniejszym sposobem na ustabilizowanie konsystencji kremów, płynów, musów czy dżemów było dodanie do nich żelatyny. Zwierzęce pochodzenie tego produktu sprawiało jednak, że wegetarianie i weganie musieli zrezygnować ze spożywania niektórych dań i deserów. Dzisiaj na polskim rynku znajduje się szeroka gama naturalnych środków żelujących bezglutenowych i wegańskich, takich jak agar, pektyna czy agaranta. Obawiasz się, że ich skuteczność jest niższa niż klasycznej żelatyny? Nic bardziej mylnego! Oto środki żelujące bezglutenowe i wegańskie, które wprowadzą do Twojej kuchni zupełnie nową jakość.